Annale

Printwww

_IGP8878_K10_27_07_2007.jpg

Porečki Annale je najstarija hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961. godine - jednom godišnje, početkom mjeseca kolovoza u galerijskom prostoru Istarske sabornice smještene u starogradskoj jezgri Poreča a u realizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Tematskog karaktera i uz stručni odabir izbornika (povjesničar umjetnosti - čiji se izbor vrši svake godine), više od četiri desetljeća prikazuje modernu umjetnost pri domaćem i međunarodnom odabiru likovnih autora. Neke od tema Annala tijekom njegova postajanja bile su: «Umjetnost i grad», «Tendencije suvremenog pejzaža», «Prema minimalnom», «Mistifikacija», a od prisutnih autora možemo istaći: Andya Warhola, Josepha Beuyusa, Aleksandra Srneca, Ivana Picelja, Dušana Džamonju, Vanessu Beecroft, Dalibora Martinisa i ostali.

Annale je izložba jedinstvenog tematskog odabira. U izboru umjetnika koji stvaraju ili su stvarali svoja likovna ostvarenja ( slike, skulpture, instalacije, fotografije, video projekcije te performansi, multimedija ) velika se pažnja pridaje i realiziranju postava izložbe što pokazuje sveobuhvatnost bilo kojeg vida umjetnosti te svakog njenog dijela što se posebno odnosi i na razne druge uključene galerijske prostore, gdje se nastoji pomiriti kontrast između moderne umjetnosti , gradske arhitekture, barokne štukature ili fresaka koje upotpunjuju interijer Istarske sabornice a gdje se često upravo kontrapunkt različitih razdoblja arhitekture galerija i umjetnosti vrlo skladno upotpunjuju.

Uz bogat i snažan opus promotivnog i tiskanog materijala (izložbeni katalog, plakat, letci) te prisutne medijske istupe (HTV, dnevne tiskovine, stručni časopisi) Annale danas ima potpis etablirane godišnje izložbe suvremene izložbe.

Annale se organizira u elitnom terminu, tijekom kolovoza u samom vrhu tekuće ljetne sezone, kada se u Istri i Hrvatskom priobalju odvija najveći priliv turista. Osim ostalih, zadaća Annala jest da se struka, mediji ali i strani državljani upoznaju sa suvremenom umjetnošću koja svakodnevno konotira i eksperimentira u potpuno novim jezgrama, temama i oblicima . Izložba - Annale povremeno gostuje i u stranim državama gdje na pravi način promovira bogatu kulturnu ponudu Grada Poreča i Hrvatske te precizno i jasno daje svojim postavom kritički osvrt na trend i sukus suvremene umjetnosti.

 


Arhiv
57. Annale: Avanti!
56. Annale: Brdo 1976 - 2016

55. Annale: Re/konstrukcija

54. Annale: Great Undoing / Veliko razlaganje
53. Annale: Umjetnost mora biti lijepa
52. Annale: Prizivanje prošlosti

51. Annale: Nismo sretni
50. Annale: Nitko nije siguran
49. Annale: U počast baroku
48. Annale: Povratak ambasadora