Photodistorzija VII / multimedijalna bijenalna izložba fotografija / 2015.
organizator: POU Poreč, Narodni trg 1, 52440 Poreč, tel. 052/887-217
likovna@poup.hr
www.photodistorzija.com
www.poup.hr

termin: 5. - 28. 11. 2015.
mjesto: Poreč


Kamera nas uvodi u optički nesvjesno (das Optisch-Unbewusste) kao i psihoanaliza u nesvjesne nagone (Walter Benjamin, 1969. ).

Photodistorzija je umjetnički projekt putem kojeg se želi konceptualnim pristupom predstaviti fotografiju kao proizvod, medij i nezaobilazan oblik komunikacije unutar suvremenog društva. Projekt je zamišljen kao izložbeni postav fotografija i predstavljanje specifičnih procesa, manifestacija i primjene fotografija u raznim artificiranim prostorima. U skladu sa zakonitostima likovne umjetnosti, gdje fotografija ima svoje likovno i umjetničko mjesto, Photodistorzija predstavlja različite konceptualne radove unutar lokacija galerija - art-zona.
Fotografijom ne bilježimo samo vanjski već u jednakoj mjeri i naš unutarnji svijet. Distorziju možemo shvatiti kao: stanje izobličenja ili iskrivljenosti, lažni prikaz, promjenu u percepciji koja nije u doticaju sa stvarnošću, izobličenje slike nastalo zbog greške u optičkom sustavu kao što je npr. objektiv. Potiču se autori da naprave pomak u uobičajenom poimanju odabrane teme i/ili tehnike izvedbe. U obzir će se uzimati radovi koji promišljaju način na koji vidimo i doživljavamo ne samo naš unutarnji i vanjski prostor nego i prostor koji stvaramo putem fotografije.  Taj prostor je više od pukog bilježenja događaja, impresija, uhvaćenog momenta; on može postati "nepoznata avantura u nepoznatom prostoru". Kako se mijenja  naša percepcija stvarnosti poigramo li se osnovnim elementima fotografske slike (filmsko zrno, piksel, točka, crta, boja, svjetlo...)?

pripremila: Maša Bajc
Photodistorzija  osigurava ravnopravan pristup svim autorima iz Hrvatske i inozemstva.
Poziv za sudjelovanje raspisan je putem javnog natječaja a stručni žiri u sastavu:

1.    predsjednik žirija -  Maša Bajc, MFA - magistar fotografije
2.    član žirija -  mr.sc. Sebastijan Vojvoda, akad.slik.
3.    član žirija -  Andi Bančić, prof.lik.kulture

izvršiti će selekciju najboljih fotografija koje će biti izložene u sklopu skupnih i samostalnih izložbi na lokacijama Istarske sabornice, Male galeriji i foye-ru kazališta.
U sklopu bienala, na poziv organizatora, samostalno će izlagati jedan autor u galeriji Zuccato.

Tema i tehnika nisu uvjetovani, prijaviti se mogu pojedinačne fotografije ili serija (5 - 10 radova u seriji). Format je ograničen na 40 cm (najduža stranica). Uz radove poželjno je priložiti kratak opis tj. koncept rada / projekta. Najbitnija propozicija Photodistorzije jest da su fotografije / instalacije  - autorsko djelo autora, te da su nastale u protekle dvije godine. Učestvovati mogu svi, bez obzira na iskustvo, godine ili profesiju.

Prijave moraju stići najkasnije do 20.10.2015.,a moraju sadržavati sljedeće podatke:
-    Ispunjen obrazac za prijavu (dostupan na stranici 3)
-    kratku biografiju
-    radove u jpg formatu  (molimo slati jpg širine max 2000 px i 100 dpi - pojedinačni mail ne smije prekoračiti 5 Mb)
-    radove i ispunjenu prijavnicu moguće je slati na mail likovna@poup.hr. U naslovu maila navesti "ZA PHOTODISTORZIJU" i ime autora.

Rezultati natječaja biti će dostupni do 23.10.2015. godine.

Odabrani radovi moraju biti dostavljeni organizatorima najkasnije do 30.10.2015. osobno ili poštom na adresu  Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Isti moraju biti opremljeni i spremni za vješanje inače neće biti izloženi. Troškove slanja i povratka radova snose učesnici izložbe sami.

Više informacija možete dobiti na web stranicama www.poup.hr gdje možete naći obrazac za prijavu.

POSEBNE  NAPOMENE:

Nepotpune prijave neće se razmatrati

Radovi moraju biti prijavljeni do datuma određenog natječajem

Organizator ne snosi troškove printa fotografija, prijevoza radova ni njihova povrata.

Prijavitelji radova obvezuju se da će autorska prava prikazivanja i tiskanja ustupiti organizatoru za potrebe promidžbe festivala bez naknade

 

Propozicije i obrazac